Pages

2009. november 14., szombat

Kirk Franklin életrajza

KriZ

Az alábbiakban a november 17-én Magyarországra látogató Kirk Franklin életrajzát olvashatjátok:

Kirk Dwayne Franklin Texas államban nőtt fel, mint árva gyermek, édesapját soha nem ismerte, édesanyja elhagyta. Egyik odaadó nagynénje nevelte fel. A hitét komolyan vevő baptista asszony révén nem csak lelki-, hanem meghatározó zenei impulzusok is érték a kis Kirk-öt. Felismerve unokaöccse zenei tehetségét, nagynénje egy kis alumínium kannában gyűjtött pénzt, hogy Kirk zongoraórákat vehessen, amikor még csak 4 éves volt. Az áldozat nem volt hiábavaló, hisz Franklin már korán tudott a hallására támaszkodva megjegyezni és lejátszani dolgokat. Mindössze 11 éves volt, amikor már biztosan vezette a Fort Worth-i Mt. Rose Baptist Church felnőtt kórusát.

Dacára az erős gyülekezeti háttérnek Kirk kamaszkorában lázadni kezdett és olyan életformát vett fel, amelyben mindennapos volt az erőszak, a megfélemlítés és a kegyetlenkedés. Mikor 15 éves korában lelőtték egyik legközelebbi barátját, ráeszmélt sorozatos rossz döntéseire és visszatért a gyülekezet biztonságába, ahol elkezdett dalokat írni és demo felvételeket készíteni.

A kilencvenes évek elején barátaival megalapította 17 tagú vokál együttesét „The Family” néven. Életében 1992-ben történt drámai fordulat, mikor Vicki Mack-Lataillade-hez, a Gospo Centric Records elnökéhez eljutott egy felvételük, aki azonnal lemezszerződést kötött velük.

1993 nyarán mint egy ismeretlen gospel előadó tűnt fel a Texas állambeli Forth Worth-ből és kiadta -nem túl nagy hírveréssel- első albumát „Kirk Franklin & The Family” címmel. Nem kis meglepetésre a lemez a Billboard magazin gospel listáinak élén landolt, ahol aztán közel 100 hetet töltött, és ez lett az első olyan gospel album, amely meghaladta a milliós eladást. (Clara Ward már említett háború előtti felvételéről is léteznek ilyen vélemények, de ez nem dokumentált.)

A nagyszerű lemezeladási statisztikák ellenére az emberek ekkor még nem gondolták volna, hogy Kirk Franklin kevesebb, mint egy évtizeden belül a gospel olyan meghatározó alakjai közé emelkedik, mint Thomas A. Dorsey vagy James Cleveland, s ő lesz a 20.-21. századforduló gospel zenéjének egyik kulcsfigurája.

Néhány kisebb más munka mellett Kirk első lemeze után a szólóprojekjén dolgozott, 1998-ban a 2 millió eladott példányszámot is meghaladó Nu Nation Project lemez után visszatért a „The Rebirth of Kirk Franklin”-nel.

Ez a cím, „Kirk Franklin újjászületése” nem csak egy PR munka eredménye, Kirk stílusa és zenei gondolkodása lemezen hallhatóan megváltozott. Sok műfajból építkezik, sajátos hangvétele minden korábbi munkájától különbözik, ötvözi a tradicionális és a modern gospel jellemzőit. Jellegzetessége, amikor –egy filmzenéhez hasonlóan- szólnak az instrumentális részek, s Kirk Franklin a beszédével fokozza a dalok dinamikáját. Ugyanez hallható a vokális részek közben is. Ez a megoldás az ősi afrikai gyökerekre is emlékeztet, amikor volt egy előénekes, s a többiek kórusban adták meg a választ.

Kirk számos meghatározó énekessel dolgozott, dolgozik együtt, de az átlag amerikai polgár számára igazán a hírhedt 2001. szeptember 11.-i események után vált ismertté és szerethetővé, amikor a tragédiát feldolgozó, Bishop T. D. Jakes-el közösen készített dala megjelent. A „911” egy őszinte és felemelő dialógus soulos vokálokkal Jakes és Franklin között. A Time magazin egyik vezércikkében a „következő Billy Graham”-nek nevezik, mert az emberekhez igazán közel tudott kerülni hétköznapi és érthető témáival.

7 Grammy-dija, valamint Stellar-, BET-, Dove-kitüntetések, népszerűsége és egyéb elismerései után méltán nevezhetjük napjaink elsőszámú gospel előadójának. 2009. november 17-én Kirk Franklint élőben hallhatja a hazai közönség, bővebb infó a www.ezazanap.hu weboldalon.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése