Pages

2009. április 6., hétfő

Amnesztia a Metal Hammer magazinban

Végre van magyar CCM banda! Az USA-ban már egy évtizede hódító keresztény kortárs zenék hatás szintjén betették lábukat az ajtón Magyarországon is. Ideje volt! Nagyon vártam azt a pillanatot, amikor a pár éve diszkréten rátok borított CCM zenék után egy magyar zenekart is bemutathatok. Az állandóan pörgő Máté „Stu" István énekes/szövegíró olyan társakkal egészül ki, akik méltó képviselői a műfajnak. Szabó Zsolt gitáros és Szűcs Krisztián basszer le sem tagadhatná, hogy otthon döngetik a Third Day, a Building 429, a Casting Crowns és Switchfoot lemezeket. És hogy milyen a zenekar második EP-je? Sokkal kiforrottabb, mint az előző, szintén remek Rádió volt. Vitathatatlan U2 hatások, zseniális dalszerkezetek, korszerű modern rock riffek, sodró lendületű, magával ragadó énektémák. És a szövegek? Neuralgikus pont lenne idehaza. 
Az a tapasztalatom, hogy a keresztény témájú szövegek nehézkesen fejezhetők ki anyanyelvünkön. Túl szép és gazdag a nyelvünk, és ez itt épp hátrány. Nem lehet lazán, „Bibliától két lépés távolságra" megfogalmazni az üzeneteket. Ezért Stuék zseniális módon, hétköznapibb, a világi zenék felé kacsintó módon szedték szavakba mondanivalójukat. Ez nemcsak hogy nem agitáló szövegeket idézett elő, hanem olyan érzést kelt az emberben hallgatás közben, mintha a történetek vele is megtörténhetnének, vagy meg is történtek már. Könnyebb azonosulás, könnyebb befogadás.
 A pozitív gondolkodás, a remény, a szeretet, vagy akár a gyarlóság témakörei nem csak a vallásos emberek sajátjai. Mindnyájunké. Egy belterjesnek tartott világból nyit ajtót nekünk az Amnesztia fülbemászó dallamokkal, korszerű hangzással.

Forrás: Lentulai Krisztián - Metal Hammer 2009/4

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése