Pages

2009. május 11., hétfő

Egy szinttel feljebb

F. G.

Olyan érzésem van az elmúlt időszak keresztény koncertjeire visszagondolva, mint amikor egy amatőr box világbajnok úgy dönt, hogy ezentúl a profik között szeretne indulni. A saját közegében, a saját ellenfelei között a legjobbnak számított, de a "nagyok" között kell egy kis idő, amíg felveszi a ritmust.

A keresztény zene is feljebb lépett egy szinttel. Már nem csak "a lelkület számít, a színvonal nem lényeg" jellegű bandákat hallani, hanem kezd kialakulni a zenekaroknak egy eladható, hallgatható, a nagyvilág piacán is vállalható rétege. Itt már mások az elvárások és mások a körülmények. Rengeteg magas színvonalú zenekart találni, de ez csak az első, legfontosabb lépés. Kell a jó megjelenés, a a jó PR, a jó kommunikáció és az egyedi hangzás.

Tegnap két olyan zenekar koncerjén voltam, akik elérték azt a szintet, hogy innentől a "profi ligában" indulhassanak. A Morgenfunk és a ChickenFly is bejárta azt az utat, amit egy keresztény zenekarnak be kellett járni, de innentől új, még járatlan ösvények következnek. Erre jó felkészülni.

A független szervezésű koncertet a Morgenfunk kezdte, akiknek bár meggyűlt a bajuk a hangtechnikával, mégis egy pillanat alatt magukra vonták a közönség figyelmét. Valószínűleg nem egyszerű kihangosítani egy ilyen méretű zenekart, de én azért sajnáltam, hogy nem hallottam a sokszor percekre eltűnő vonósokat vagy épp a csinos énekes hölgyet. Ennek ellenére tetszett a koncert, várom a következő fellépést, ahol újra felcsendülnek ezek a sláger gyanús, lüktető dalok. A közönség énekeltetése jó húzás volt, azóta is ezt dúdolom: "Többre vágyom..."

A második és egyben házigazda zenekar a Chickenfly volt a Fonóban. Itt már jóval letisztultabban szólt a hangtechnika, emiatt élvezhetőbbek is voltak a számok. Azt éreztem, hogy igen, ez bárhol megtörténhetne. Ez a zenekar állhatna bármelyik klubban, esetleg a Sziget Fesztiválon, mindenhol megállná a helyét. Ütős dalok, jó vokálok jellemezték a koncertet. Kiemelném a mindkét zenekar alatt látványos, élvezhető vizuális elemeket. A fénytechnikával nem volt baj és a VJ is kitett magáért.

Azt kivánom ennek a két bandának és annak az 5-6 zenekarnak, kórusnak, akik hasonló színvonalon működnek, hogy ne álljanak meg az úton. Edzzetek, készüljetek és nyerjétek meg a profi ligát is!

3 megjegyzés:

Unknown írta...

Szívemből szólt, aki írta ezt a postot!

DJ Gospel írta...

valami mozdul...

és én áldom az URat, hogy valamiképen részese lehetek ennek a szélmalomharcnak ;-)

BiZz

www.gospelradio.extra.hu

kage írta...

és ki ez az ember? F.G. Lássuk a nevét! De így névtelenségben maradni?

Megjegyzés küldése